KSČM zásadně nesouhlasí se zvyšováním výdajů na zbrojení

23. 4. 2023

Poslanecká sněmovna dnes, 21. dubna 2023, schválila vládní předlohu, kterou navýšila výdaje na armádu a zbrojení nejméně na 2 % HDP a přidala se tak k menšině zemí, které tento závazek naplňují. Například v příštím roce to znamená zvýšení ze 130 na více než 150 miliard Kč!

Rozpočet armády se tak díky navýšení o téměř 22 miliard korun dostane k historickému maximu!

Toto striktní dodržování závazku vůči NATO v době, kdy zoufale chybí finanční prostředky v důchodovém systému, na podporu rodin s dětmi, ve zdravotnictví a v dalších oblastech důležitých pro občany naší země, komunisté zásadně odmítají.

KSČM je přesvědčena, že hlasování poslanců ODS, lidovců, TOP09, Pirátů a STAN s podporou ANO, opět ignoruje zoufalou situaci občanů ČR. Ti jsou denně konfrontováni s drastickým růstem cen řady zboží. Životní úroveň obyvatel ČR klesá, a přesto se naše země rekordně zadlužuje. Místo toho, aby vláda řešila například situaci rodin žijících pod hranicí příjmové chudoby, investuje do zbytečných zbrojních kontraktů, které naši zemi ještě více zadluží na další desetiletí!

Tento krok je dalším útokem na zbytky suverenity České republiky. Naprosto zemi podřizuje zájmům USA. A to v době, kdy prožíváme jednu z nejhorších ekonomických situací České republiky, která bezprostředně dopadá na většinu našich občanů.

ÚV KSČM