Vyšetřovací komise OKD jako téma pro Piráty?

19. 12. 2017

Minulý týden, ve vrcholící době vyjednávání o složení povolební poslanecké sněmovny a nechutné trhovecké tahanici o předsedu GIBS nebo spíše o kolegu Zdeňka Ondráčka, se objevila zčista jasna aktivita Pirátů směrem k vyšetřovací komisi OKD. Bez jakýchkoliv konzultací se po vzoru tehdejšího Úsvitu a jejich návrhu na tutéž komisi k OKD, kterou jsme odmítli, rozhodli kluci pirátští jít do toho a ukázat všem, že to bude první z mnoha vyšetřujících komisí, která něco vyšetří. My v Moravskoslezském kraji už máme jednu špatnou zkušenost s D47 a jejím zvlněním, kde parlamentní vyšetřovací komise nepřispěla k opravě ani metru dálnice a do tepláků taky nikdo nešel.

Takže po 18 letech budeme opět tlačit na paměť pana Koláčka a posmrtně pana Otavy z Karbon Invest, aby si vzpomněli. A při otázkách komise se všichni, kteří ještě paměť neztratili, vymluví na probíhající soudní řízení s pracovníky Fondu národního majetku a soudním znalcem.

Proto chceme vědět, s jakými novými informacemi přijde pan Lukáš Černohorský od Pirátů. Přece jenom mají Piráti aureolu IT odborníků a hackerů šmejdících v počítačích a třeba se nabourali do nějakých tajných souborů a nyní vědí, o čem to bude. 

Bohužel zatím neznali ani usnesení přijaté sněmovnou k OKD, které připravilo KSČM a je v systému volně ke stažení. Jediná šance něco odkrýt je v informacích o peněžních tocích provizí a úplatků, kterými by mohly disponovat Bezpečnostní informační služby a Finančně-analytické útvary a jejich úkolování již obsahuje usnesení minulé sněmovny. Ale bývalý premiér Sobotka již není zajímavý ani pro média a všichni přece už víme, že to byla zlodějna založená již dávno v roce 1996 v Mostecké uhelné a pod zhasnutými světly ODS a Václava Klause staršího. Kradlo se ve velkém, ale již je většina těchto věcí promlčena, a to bohužel i díky tomu, že voliči nedali dostatečně silný mandát KSČM, která prosazovala nepromlčitelnost privatizačních zločinů.   

Proto se já spolu s celou KSČM spíše zajímám o otázku budoucnosti dobývání nerostných surovin v České republice. Hornictví na Ostravsko-Karvinsku má dlouhou tradici a OKD pod dozorem státu funguje, produkuje zisk, a dokonce mu chybí pracovní síly. KSČM vždy hájí zájmy České republiky a našich spoluobčanů, budoucnost hornictví je proto v našem zájmu i s ohledem na surovinovou a energetickou soběstačnost.

Autor: 
Leo Luzar, poslanec PSP ČR za KSČM
Zdroj: 
Leo Luzar, poslanec PSP ČR za KSČM