ANKETA PL: Co říkáte výrokům R. T. Erdogana, který přirovnal masakr Palestinců v minulým týdnu k holokoaustu?

21. 5. 2018

Parlamentní listy: Dobry den, dle agentury AFP turecky prezident R. Erdogan na summitu Organizace islámské spolupráce řekl, že "neexistuje žádný rozdíl mezi zvěrstvy, která utrpěl židovský lid v Evropě před 75 lety, a brutalitou, kterou utrpěli naši bratři (Palestinci) v Gaze." Izrael prý napadá Palestince pomoci podobných metod, "které používali nacisté", a dopouští se státního teroru. Co si o tom myslíte? A mely by evropské státy přehodnotit spojenecké vztahy s Tureckem?

Leo Luzar, poslanec PS PČR za KSČM: Je nepřípustné používat takové historické paralely. Holokaust byl obludný projekt vyhlazování ras a národu! Vztahy Izrael a Palestina jsou založeny na poválečných koloniálních zvycích velmocí "umýt si ruce". Nezapomínal bych ani na problém Kurdů. Proto být Turky, mlčim o historii, dokud se sami nepostaví čelem například ke genocidě Armenů. Světovému společenství a hlavně velmocem by už konečně mělo být jasné, že zbraněmi nic nevyřeší a pokud neopustí své vlastní postranní zájmy, mír nebude. Bohužel nám USA stále ukazují, že košile je blížší než kabát. Tak se nemůžeme divit, že i ostatní se takto snaží jednat.

Lukáš Petřík
Parlamentnilisty.cz