K jednomu hlasování zastupitelstva MSK

25. 3. 2019
Josef Babka

 

K jednomu hlasování zastupitelstva MSK
„Dobrý hospodář musí dělat i nepopulární rozhodnutí. Přes všechnu paniku, kterou vyvolávali zastánci zachování nemocnice beze změn, upřímně věřím, že optimalizace krajských nemocnic povede nejen ke zlepšení péče, ale také k lepším hospodářským výsledkům!“ Ano, to jsou slova hejtmana MSK za ANO k proběhlému hlasování o dalším osudu nemocnice v Orlové na Karvinsku, kdy 34 zastupitelů Hnutí ANO, ODS a KDU-ČSL svými hlasy rozhodlo o zrušení lůžkové části této nemocnice včetně celorepublikově uznávané ortopedie a převedení do nemocnice v Karviné.
Takže slovy hejtmana jsme my, Klub KSČM a někteří další zastupitelé, tisíce petentů, odborná i laická veřejnost, odborové organizace, zdravotnický personál a to jak lékaři, tak i zdravotní sestry, orgány samosprávy města Orlová, kteří s tímto převodem nesouhlasili a důrazně protestovali jsme šířili paniku!!?? To snad pan hejtman nemůže myslet vážně, natož odpovědně!
Naše názory, obavy i připomínky k tomuto kroku byly jasně formulovány a vycházely ze znalosti regionu Karvinska i samotného města Orlové, které prostřednictvím této nemocnice zabezpečuje spádově zdravotní péči pro 55 tisíc obyvatel. V úvahu jsme vzali i ekonomiku zdravotnictví v nemocnicích ve vlastnictví kraje, která však nemůže být nadřazena nad zájmy a potřeby obyvatel. Mimo jiné toto opatření je velmi sporné z hlediska ekonomiky, když vyvolá náklady v řádech desítek miliónů korun a co je nejdůležitější způsobí nevyzpytatelný zásah do personálního zajištění poskytování zdravotní péče pro občany tohoto regiónu. Takže, žádná panika, ale důsledné hájení zájmů občanů, kteří uvedené hospodáře zvolili do jejich funkcí a oni jim to oplácejí přehlížením jejich názorů a požadavků. I to, jak přistoupily jednotlivé politické strany k řešení problémů orlovské nemocnice posoudí voliči v blížících se volbách do Evropského parlamentu. A bude to dobře!
JUDr. Josef Babka
Předseda Klubu KSČM v Z MSK
Předseda KV KSČM MSK