V. Filip: Proč se zaměstnanci strachují o mzdy?

8. 8. 2016

Smutný osud nesmyslné privatizace v České republice se opět vyostřil na kauze OKD. Odpovědní se snaží dávat od skutečných řešení ruce pryč a obchází ho, jako by se nic nestalo. Jedna z posledních „neveselých zpráv“ je z minulého týdne, kdy vedení společnosti OKD oznámilo, že pravděpodobně nebude mít dostatek hotovosti na to, aby v řádném termínu vyplatilo mzdy v plné výši všem svým zaměstnancům.

Skandální! Otázka řešení situace v OKD mi rozhodně není lhostejná a dlouhodobě se touto problematikou zabývám. Proto jsem se také sešel s předsedou odborů OKD Jaromírem Pytlíkem a předsedou Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Janem Sábelem. Jak jsem krátce po tomto jednání informoval, vidím jediné řešení. OKD musí převzít do svých rukou stát dle zákonných možností, aby zároveň získal kontrolu nad šlendriánem, který panuje v této firmě.

Společnost OKD před časem požádala vládu, aby jí půjčila. Vláda nakonec půjčku ve výši 700 milionů schválila. Nutno však říct, že jde pouze o řešení aktuálního problému, nikoliv o vyřešení stávající situace, která je hrozná v několika ohledech. Tzv. "manažeři" nezačali u sebe, dále létají a utrácejí peníze společnosti, vyplácejí si odměny, přestože přivedli firmu do insolvence. Za co takové odměny jsou? Snad ne za to, že přivedli do krachu konkurenci svých dalších firem?

Na druhé straně se zaměstnanci obávají toho, že nedostanou za práci zaplaceno. Obávají se o budoucnost, co s nimi a jejich rodinami bude… I proto po vládě ČR budeme požadovat nalezení urychleného a razantního řešení situace v OKD. Už kvůli zaměstnancům, kteří si zaslouží za odvedenou práci odměnu a životní perspektivu.

Autor: 
JUDr. Vojtěch Filip, předseda ÚV KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
Zdroj: 
Mediální úsek ÚV KSČM