Oznámení OV KSČM Frýdek - Místek

14. 4. 2020

Vážení spoluobčané, soudružky a soudruzi,

vzhledem k platným omezením v souvislostí s epidemiologickou situací v ČR, se zřejmě nebudou konat oslavy a pietní akty k slavným májovým výročím. Využíváme, proto tento netradiční způsob Vás oslovit, pozdravit a připomenout tradiční svátek práce 1. Máj, mezinárodní svátek solidarity všech pracujících celého světa, který se slaví již od roku 1890. Nelze nevzpomenout i konané májové veselice.

 

4. května si připomeneme 75. výročí osvobození Frýdku-Místku a jeho okolí slavnou Rudou armádou od německých okupantů a vzpomeneme na 966 vojáků a 75 důstojníků Sovětské armády i 44 našich občanů, kteří položili své životy za naši svobodu.

Následně 8. května vzpomeneme 75. výročí ukončení 2. světové války, i když teprve 9. května 1945 tanková vojska Rudé armády dokončila osvobození Prahy a 11. května se ještě střílelo u Milína na Příbramsku.

 

Vážení spoluobčané,

v tyto slavné májové dny nezapomeňme na padlé hrdiny všech spojeneckých armád protihitlerovské koalice v čele s Rudou armádou, na všechny oběti povražděné německými fašisty a dalšími státy fašistické Osy, kteří obětovali to nejcennější, své životy za naši svobodu, za život v míru. Byla to dosud největší tragédie lidstva s 55 mil. mrtvých a 37 mil. zraněných a nezvěstných.

Většina z nás naštěstí hrůzy války na vlastní kůži nezažila. Braňme se proto překreslování historie, hovořme s úctou o těch, jimž vděčíme za svoji svobodu, existenci a jimž bychom v tyto pro nás významné dny pokládali na hroby květiny.

 

„Nikdy nezapomeňme, jak lehce jsme svobodu ztratili a jak těžce a za cenu velikého úsilí a velkých obětí našeho a zejména sovětského lidu jsme ji dobývali zpět.“

 Ludvík Svoboda

Autor: 
OV KSČM Frýdek - Místek