Josef Babka: Vždy jsme byli proti privatizaci strategických odvětví našeho hospodářství včetně vody

11. 11. 2021

Ostravští zastupitelé rozhodli o osudu vodáren. Většinovým vlastníkem vodovodů a kanalizací zůstane francouzská společnost.

Radní navrhli takzvanou sektorovou výjimku, která umožní městu pokračovat bez nutnosti výběrového řízení dalších deset let v dosavadním modelu spolupráce s francouzskou společností Suez Groupe.

Ta je s 50,13 procenta majoritním vlastníkem společnosti Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK), jež hospodaří s vodárenskou infrastrukturou, která stále patří městu.

Část opozičních zastupitelů byla proti. Padly návrhy na odkup akcií či vznik nové městské společnosti. Argumentů padlo mnoho. Často se opakoval ten, že nadnárodní firma jen za posledních deset let vyvedla do ciziny na dividendách téměř 650 milionů korun.

Proti sektorové výjimce byli i komunisté. „V kontextu současné situace, kdy jsou problémy s dodávkami energií i budoucím zajištěním energetické a teplárenské bezpečnosti, zvlášť v Moravskoslezském kraji, který je ze 70 procent závislý na dodávkách černého uhlí pro teplárny a průmysl, chci zdůraznit, že jednáme o další strategické surovině. “ uvedl za opoziční klub KSČM zastupitel Josef Babka.

„Vždy jsme byli proti privatizaci strategických odvětví našeho hospodářství včetně vody. Jsme pro návrat vodního hospodářství plně do českých rukou. Tak jako už v minulosti navrhujeme odkup akcií firmy OVAK městem, “ dodal Babka.

Autor: 
Mediální úsek ÚV KSČM
Zdroj: 
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/vodovody-a-kanalizace-pitna-voda-vodne-stocne.A211111_636234_ostrava-zpravy_jst?utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop