Tiskové prohlášení Velvyslanectví Syrské arabské republiky k chemickému útoku v Idlibu v Sýrii

6. 4. 2017

Zveřejňujeme zde vyjádření Syrské arabské republiky k obviněním některých států EU vůči Sýrii, že v úterý 4. dubna 2017 syrská armáda použila zakázané chemické zbraně proti vlastnímu obyvatelstvu v plném znění, jak jsme jej obdrželi z Velvyslanectví Syrské arabské republiky.

 

Sdělovací agentury rozšířily zprávy o útoku jedovatým plynem v městu Khan-Sheikhon v Idlebu v Sýrii a jako obvykle falešně obvinily ihned Syrskou arabskou armádu.Sýrie důrazně odmítla užití jedovatého plynu v Khan-Sheikhon nebo v jakékoliv jiné syrské oblasti, neboť syrská armáda nevlastní jakýkoliv druh chemických zbraní, nesnaží se je vlastnit a nepoužívá takovéto zbraně ani v nejtěžších bitvách, které se odehrály proti ozbrojeným teroristických skupinám.

Sýrie zdůraznila, že striktně dodržuje dohodu o zákazu použití chemických zbraní od doby, kdy byla podepsána smlouva v roce 2013 a prohlašuje, že teroristické skupiny byly těmi, kdo tyto zbraně použily proto, aby byla obviněna syrská armáda, což se stalo již několikrát. Sýrie informovala radu bezpečnosti OSN a organizaci OPCW, že teroristické skupiny převezly do Sýrie jedovaté látky ze sousedních států, zvlášť z Turecka.

Není to porvé, kdy teroristické ozbrojené skupiny masakrují civilní obyvatelstvo v oblastech, které jsou pod jejich kontrolou za účelem obvinění syrského státu, právě proto, aby maskovali jejich vlastní teror a hlavně jejich neserióznost, jež je patrná při probíhajících mírových jednáních v Kazachstánu v Astánu a v Ženevě. Není náhodou, že toto nové obvinění přišlo pár hodin před záčátkem konání schůze ministrů zahraničních věcí Evropské unie v Bruselu o Sýrii s cílem odůvodnit protisyrské opatření, které hodlají přijmout.

Sýrie znovu striktně odsuzuje tento zločin, který spáchaly teroristické ozbrojené skupiny v Khan-Sheikhon s cílem získat politické body na úkor života dětí a žen.

Odmítáme použití jedovatých látek kdekoliv a kdykoliv pod jakoukoliv záminkou a znovu zdůrazňujeme, že náš boj s terorismem a teroristickými organizacemi podporovanými Tureckem, Katarem, Saudskou Arábií a některými státy EU bude pokračovat.

Autor: 
Velvyslanectví Syrské arabské republiky
Zdroj: 
Velvyslanectví Syrské arabské republiky